БАЧЕННЯ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ СИСТЕМИ БЕЗПЕКИ - BUROV, YEVHEN; ZHOVNIR, YURIY; ZAKHARYA, OLEH (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Впровадження штучного інтелекту в усі сфери технологій обіцяє підвищення продуктивності. Системи безпеки з високим рівнем непередбачуваності, ризиків, вимогою діяти на випередження та передбачати розвиток інцидентів належать до сфери, де використання штучного інтелекту може принести значну віддачу від інвестицій. У цій статті описано бачення впровадження інтелектуальної системи безпеки. Така система розглядається як ситуаційно-орієнтована система, яка виявляє ситуації та обробляє їх розвиток у реальному часі. Система використовує онтологію, отриману від GFO, для створення загальної специфікації понять і об’єктів. Початковий варіант системи безпеки містить фронт-енд і серверну частини, що реалізують управління контролем доступу і спостереження. База знань використовує сценарії типових інцидентів і протоколи їх обробки для визначення роботи системи