ВИСОКОРІВНЕВА ОДНОПЛОЩИННА АНТЕНА MIMO ДЛЯ ДЕВАЙСІВ 5G - БОЙКО, ЮЛІЙ; КАРПОВА, ЛЕСЯ; СЕМЕНЮК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В даній роботі представлено конструкцію одноплощинної антенної системи MIMO для смартфонів із підтримкою 5G на частоті нижче 6 ГГц. Розроблена антена MIMO складається з чотирьох випромінювачів у формі петлі, які розташовані у кожному куті плати мобільного телефону, що відповідає принципу рознесення діаграм спрямованості. Елемент з однією антеною резонує на частоті 3,5 ГГц, його смуга пропускання імпедансу становить 1,28 ГГц (3–4,28 ГГц) для S11 ≤ –6 дБ, і дорівнює 720 МГц (3,18–3,9 ГГц) для S11 ≤ –10дБ. Для одноантенного елемента спостерігається пікове підсилення 3,64 дБі з ефективністю антени понад 90%. Для конфігурації антени MIMO між її елементами досягається ізоляція понад 10 дБ. Крім того, розроблена антена MIMO забезпечує достатнє покриття випромінюванням для підтримки різних сторін плати мобільного телефону, що є важливою особливістю для усіх телефонів з підтримкою 5G.