ЕФЕКТИВНІСТЬ ЦИФРОВІЗАЦІЇ В АГРОПРОМИСЛОВОМУ КОМПЛЕКСІ - ЧУЄНКО, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Інтенсивний розвиток інформаційних технологій створює всі передумови для активного впровадження цифрових технологій у всі галузі агропромислового комплексу України.В статті проаналізовано ефективність цифровізації в агропромисловому комплексі. Визначено необхідність використання цифрової платформи, особливо для малих і середніх сільськогосподарських підприємств. Означено роль держави, на шляху цифровізації, як користувача даних і ключового їх постачальника для приватного сектору.  Проаналізовано переваги використання цифрової платформи в аграрному секторі. Впровадження цифрових технологій дозволяє виробникам досить швидко знайти, зібрати та проаналізувати інформацію, що забезпечить прийняття ефективного рішення. Аналіз сучасного стану цифровізації агропромислового комплексу дає можливість визначити пріоритетні напрями для впровадження цифрових технологій з метою зниження затрат праці та вдосконалення виробничих процесів.  Доступ до інформаційних даних є одним із найважливіших показників для ефективної цифровізації агросектору. Розглянуто важливість створення баз даних та забезпечення їх захисту. Цифровізація у сільському господарстві забезпечує безперервний збір та аналіз отриманих даних із метою визначення проблемних питань. Сучасна цифровізація виробничих процесів дозволяє оптимізувати та підвищити рентабельність виробництва продукції. При проведенні аналізу необхідності цифровізації сільськогосподарської галузі, наведено приклади використання на практиці вітчизняними аграрними підприємствами розумних технологій: комплексне управління технікою; системний облік палива; облік виконання робіт; точне землеробство; розумне землеробство; цифрове землеробство; застосування роботизованого доїння корів.Визначено показники результативності при умові застосування цифровізації в агропромисловому комплексі - оптимізація витрат фінансів, часу та ресурсів; підвищення точності розрахунків і планування господарської діяльності; зростання продуктивності виробництва. Зазначено  перешкоди, що уповільнюють впровадження цифрових технологій.