МОНІТОРИНГ РУХУ ОБ’ЄКТІВ ЗАСОБАМИ ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ - ПОПЕРЕШНЯК, СВІТЛАНА; ВЄЧЕРКОВСЬКА, АНАСТАСІЯ; ЖИТКЕВИЧ, ОЛЕКСАНДЕР; АНТОНЕНКО, АРТЕМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У роботі були проаналізовані принципи створення геоінформаційних систем та визначені сфери їх можливого застосування. Одним із параметрів, що дозволяють ідентифікувати об'єкт спостереження, є його координати. У свою чергу, від точності визначення його координат безпосередньо залежить якість ідентифікації – ймовірність правильного розпізнавання об’єктів спостереження. У зв'язку зі зростанням кількості об'єктів спостереження і, відповідно, джерел радіовипромінювання, щільність їх розташування в просторі зростає, що призводить до постійного підвищення вимог до точності визначення місця розташування. Це робить актуальним завдання розробки та вдосконалення методів визначення координат об’єктів спостереження при створенні геоінформаційних систем. Мета дослідження – створення системи моніторингу рухомих об’єктів на основі геоінформаційних даних. Під час дослідження та обробки їх результатів використовувалися методи цифрового та імітаційного моделювання та програмної емуляції роботи алгоритмів. У ході дослідження проаналізовано принципи побудови геоінформаційних систем та визначено сфери їх застосування. У процесі дослідження було ретельно розглянуто технології визначення координат для мобільних об'єктів, які застосовуються у геоінформаційних системах, а також були розглянуті методи визначення координат для таких об'єктів. Проведено аналіз, порівняння методів визначення координат рухомих об'єктів, заснованих на GPS, Wi-Fi та ZigBee технологіях. У роботі наведено переваги та недоліки зазначених технологій визначення координат рухомих об’єктів у геоінформаційних системах. В результаті було обґрунтовано вибір програмного забезпечення для розробки системи моніторингу рухомих об’єктів. В рамках цієї роботи було вдосконалено метод визначення координат рухомих об'єктів шляхом поєднання даних з різних технологій визначення координат, що призвело до підвищення точності цього процесу. Крім того, було розроблено програмне забезпечення, придатне для визначення координат рухомих об'єктів у контексті створення геоінформаційних систем.