ВПЛИВ РЕАКЦІЇ СЕРЕДОВИЩА НА ШВИДКІСТЬ ЗНЕКИСНЕННЯ ВОДИ СУЛЬФІТОМ НАТРІЮ В ПРИСУТНОСТІ ІОНІВ ЗАЛІЗА - ГОЛЯКА, АНДРІЙ; ГОМЕЛЯ, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Вивчено процеси знекиснення води в статичних умовах сульфітом натрію в присутності іонів заліза та досліджено зміну швидкості проходження процесу за рахунок зміни кислотності середовища. Процес знекиснення води в присутності заліза проходить значно швидше, як без його застосування. Каталітичний ефект спостерігається в усьому діапазоні використаних рН середовища. Швидкість відновлення кисню підвищувалась з підвищенням концентрації заліза та знижується з підвищенням рН середовища. Очевидно, що наявність іонів Fe2+ сприяє відновленню кисню. Даний ефект можна пояснити підвищенням властивостей заліза як окисника з підкисленням середовища, що сприяє відновленню сульфату та переходу заліза у Fe2+ - форму.