ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ АЛЬТЕРНАТИВНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕГІЇ - ВЛАСЕНКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Розглянуто перспективи використання екологічно чистих альтернативних джерел енергії. Проведено порівняння хімічних та економічних показників з метою виявлення якісних і кількісних відмінностей. Серед розглянутих альтернативних джерел енергії найбільш перспективним є сонячні батареї -  прості у використанні і обслуговуванні, доступні, довговічні, автономні,  надають повну екологічну безпеку у використанні та високу надійність, але існують недоліки - нерегулярність постачання енергії, залежність від погодних умов, пори року та доби. Для сонячних панелей будь якого типу необхідно враховувати кут розташування, тому що при розташуванні  їх під кутом 60 ° втрачається приблизно 55 % освітлення протягом доби. Застосування автоматизованих систем управління, які повертаються за сонцем та  рухають сонячні панелі так, щоб сонячний світ попадав перпендикулярно до робочьої поверхні дозволяють збільшити кількість сонячної енергії на 20 – 25 %.