ФОРМУВАННЯ ЛОКАЛЬНИХ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНИХ СИСТЕМ В СКЛАДІ ОБ’ЄДНАНОЇ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОЇ СИСТЕМИ - КОЗАЧУК, ОЛЕГ; ЛЕЖНЮК, ПЕТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В даний час відновлювані джерела енергії (ВДЕ) розпорошені в електроенергетичних системах (ЕЕС) територіально, що ускладнює формування локальних (місцевих) електроенергетичних систем (ЛЕС), які, працюючи в нормальних режимах паралельно з ЕЕС як балансуючі групи, в екстремальних випадках здатні працювати ізольовано в автономному режимі. Проте розпорошеність ВДЕ не дозволяє ефективно формувати ЛЕС таким чином, щоб вони забезпечували на потрібному рівні надійність електропостачання споживачів електроенергії. В статті пропонується інтегрувати ВДЕ в розподільні електричні мережі у вигляді окремих microgrid (MG), які є ключовою частиною переходу до ЛЕС з функціонуванням на принципах SMART Grid. Місцеві MG окрім джерел генерування і споживачів мають також засоби накопичення певної кількості енергії. Для забезпечення техніко-економічної ефективності MG об’єднуються в інтелектуальну систему керування, що дозволяє більш раціонально використовувати ресурси MG, ефективно взаємодіяти з розподільчою мережею і задіяти можливості активних споживачів електроенергії в процесі балансування режиму ЛЕС. В роботі запропоновано ієрархічну структуру інтелектуальної системи ЛЕС. Структуровані таким чином ЛЕС з інтелектуальними електричними мережами можуть під час обмеження централізованого електрозабезпечення не втрачати ВДЕ, а в повній мірі використати їх переваги разом з системами зберігання енергії для надійного електропостачання споживачів.