АРХІТЕКТУРА ІНТЕЛЕКТУАЛІЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ВИКОРИСТАННЯ ІР-ТЕЛЕФОНІЇ В КОРПОРАТИВНІЙ МЕРЕЖІ - РОМАНЕЦЬ, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті запропоновано архітектуру інтелектуалізованої системи забезпечення безпеки використання IP-телефонії в корпоративній мережі. Розробка таких систем є актуальною через зростання кількості кібератак та внутрішніх загроз, що можуть призвести до серйозних порушень безпеки та конфіденційності корпоративних даних. Запропонована система використовує методи машинного навчання та аналізу даних для виявлення аномалій у поведінці користувачів, що дозволяє оперативно реагувати на потенційні загрози. Описано основні компоненти архітектури, такі як модулі збору та обробки даних, аналізу поведінки та прийняття рішень. Особлива увага приділяється питанням застосування штучного інтелекту та інтеграції системи з існуючими інфраструктурами та забезпечення її масштабованості та надійності. На основі досліджень розроблена розгорнута схема архітектури інтелектуалізованої системи.The article presents the architecture of an intelligent system for controlling atypical behavior of IP-telephony users in a corporate network. The development of such systems is relevant due to the growing number of cyberattacks and internal threats that can lead to serious breaches of security and confidentiality of corporate data. The proposed system uses machine learning and data analysis methods to detect anomalies in user behavior, which allows for a prompt response to potential threats. The main components of the architecture are described, such as modules for data collection and processing, behavioral analysis, and decision making. Particular attention is paid to the application of artificial intelligence and integration of the system with existing infrastructures, as well as ensuring its scalability and reliability. On the basis of the research, a detailed architecture scheme of the intelligent system is developed.