ПРИСТРІЙ ДЛЯ ТЕСТУВАННЯ ПРИЙМАЧІВ - ІВЛЄВ, АНТОН; КОРНЄВ, ВОЛОДИМИР; БОНДАРЕНКО, ВІКТОР; БОНДАРЕНКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У зв’язку з ситуацією в державі, актуальним є питання наявності пристроїв для тестування приймальних пристроїв, антен. Загалом приймачі працюють на високих частотах до 8 ГГц, тому тестування відбуватиметься із застосуванням генератора синусоїдальних сигналів, який має генерувати частоту від 62,5 МГц до 8 ГГц. Аналіз ринку показує, що такі генератори в основному існують для лабораторних умов, доволі дорогі та громіздкі [1]. Дана стаття присвячена розробці компактного пристрою, призначеного для генерації сигналів високої частоти, працюючого в польових умовах і дешевшого за аналогічні пристрої. Найкращім рішенням для генерування сигналів високої частоти є компактний генератор, керований напругою (ГКН), реалізований на готових мікросхемах. ГКН працює за принципом коливального контуру LC, в якому можна задавати частоту, змінюючи ємність конденсатора або індуктивність котушки. Паралельно до конденсатора підключають варікап  – конденсатор змінної ємності, яка залежить від прикладеної напруги. ГКН досить нестабільні та можуть змінювати частоту в залежності від різних факторів, наприклад: температури, тиску, вологості. Тому до генератора підключають систему фазового автопідстроювання частоти (ФАПЧ) [2], в якості якої обрано мікросхему з вбудованим ФАПЧ. Такі мікросхеми програмуються зазвичай за послідовним протоколом SPI. Різні приймачі, які тестуватимуться створеним пристроєм, мають різну чутливість, тому перед високочастотним виходом додається атенюатор, який має бути змінним та пригнічувати сигнал від 0 до 31,5 дБм. Для керування ФАПЧ та атенюатором обраний надійний та достатньо розповсюджений мікроконтролер  STM32, який має необхідний функціонал. Проведено моделювання мікрополоскової лінії у програмному середовищі CST Studio для заданої частоти. В подальшому передбачено удосконалення пристрою в частині контролю генеруванням вискочастотних імпульсів із застосуванням перемикачів та вдосконалення програмного забезпечення для програмного управління генератором.