ДОСЛІДЖЕННЯ НАДІЙНОСТІ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ АВТОМАТИЗОВАНОГО КОМПЛЕКСУ ШТАМПУВАННЯ ОБКОЧУВАННЯМ - ШТУЦЬ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Надійність технічних об’єктів є однією з найважливіших їх якісних  характеристик. Автоматизовані комплекси штампування обкочуванням (АКШО) широко використовуються в машинобудуванні для виготовлення деталей складної форми. Надійність АКШО є ключовим фактором, що визначає їх ефективність та економічність.Розробка пристрою автоматичної зміни оснащення шампувально-обкочувального комплексу обумовлена необхідністю підвищення ефективності та автоматизації виробничих процесів у промисловості. Штампування обкочуванням (ШО) є важливою технологією для виробництва деталей з металу, проте процес зміни оснащення (наприклад, інструментів або матриць) може бути довготривалим та ресурсомістким.Розробка пристрою для автоматичної зміни оснащення може значно поліпшити продуктивність та ефективність виробничих ліній, зменшити час простою обладнання та витрати на ручну працю. Крім того, такий пристрій може підвищити безпеку праці та знизити ризик травматизму серед працівників. Оскільки сучасна промисловість стрімко розвивається і постійно вдосконалює технології виробництва, розробка пристрою автоматичної зміни оснащення для шампувально-обкочувального комплексу є актуальною і важливою завданням. Впровадження такого пристрою може допомогти підприємствам зберегти конкурентну перевагу на ринку та підвищити їхню ефективність та прибутковість.У статті розглянуто питання надійності автоматизованого комплексу штампування обкочуванням, яке є одним із ключових аспектів сучасного виробництва. Аналізуються фактори, що впливають на надійність таких систем, та шляхи їх підвищення для забезпечення безперебійної роботи виробничих ліній.Стаття розкриває основні проблеми, пов’язані із збоями обладнання та простоями, які можуть призвести до значних фінансових втрат та втрати репутації підприємства. Проаналізовано вплив таких факторів, як інтенсивність експлуатації, технічне обслуговування, а також впровадження новітніх технологій управління та моніторингу на загальну надійність системи.У статті запропоновано комплексний підхід до підвищення надійності автоматизованих комплексів штампування обкочуванням. Цей підхід включає в себе оптимізацію режимів роботи, вдосконалення систем технічного обслуговування та діагностики, а також використання передових технологій управління та моніторингу стану обладнання.Результати дослідження можуть бути корисними для виробництв, які використовують автоматизовані комплекси штампування обкочуванням у своїй діяльності. Вони дозволять підвищити ефективність виробничого процесу, зменшити витрати на технічне обслуговування та ремонт, а також забезпечити стабільну та безперебійну роботу виробничих ліній.