ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ НАВАНТАЖУВАЧА З ГІДРАВЛІЧНИМ ПРИВОДОМ ВИРІЗНОГО МЕХАНІЗМУ ДЛЯ ВИВАНТАЖЕННЯ СИЛОСУ ІЗ ТРАНШЕЙНИХ СХОВИЩ - РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ОСТАПЕНКО, ОЛЕКСІЙ; ЗАЛОГІН, РУСЛАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Розглядається питання підвищення ефективності технічних засобів під час  вивантаження стеблового корму – силосу з траншейних сховищ. Зазначено важливість дотримання агрозоотехнічних вимог при відокремленні блок-порції від кормового моноліту, що призведе до підвищення якості та поживної цінності стеблового корму для тварин. Розглянуто переваги та недоліки існуючих технічних засобів на технологічній операції вивантаження стеблового корму з траншейних сховищ.Відміченні сучасні тенденції розвитку технологічного обладнання для тваринництва та встановлено, що підвищення енергетичних і технологічних показників можливе шляхом гідрофікації приводів робочих органів обладнання, в тому числі і вирізних механізмів для вивантаження силосу із траншейних сховищ.Зазначено, що робота гідравлічного привода більшості робочих органів супроводжується ударними навантаженнями та коливальними процесами, пов’язаними як із виникненням значних коливань тиску та витрати робочої рідини, так і наслідком технічної недосконалості схемно-конструкторського рішення гідроприводу. Коливальні процеси негативно впливають на ресурс гідроприводу, знижують коефіцієнт використання установленої потужності приводу та продуктивність, зменшують надійність, збільшують енергоємність приводу та машини в цілому.Запропоновано принципово нову конструктивно-технологічну схему вирізного механізму для вивантаження силосу із траншейних сховищ з гідравлічним приводом робочих органів. Розроблено структуру гідравлічного привода вирізного механізму, адаптовану до зміни технологічного навантаження на робочих органах, що дозволить узгодити режими роботи вирізного механізму та відповідати сучасним, інноваційним підходам до створення ресурсоощадного та енергоефективного обладнання для тваринництва.