МОДЕЛЮВАННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ЖИТЛОВОЇ БУДІВЛІ ЗА УМОВ РІЗНИХ ДЖЕРЕЛ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ - БАБЕНКО, ОЛЕКСІЙ; СТЕПАНОВ, ДМИТРО; СТЕПАНОВА, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати моделювання процесу енергоспоживання громадських, житлових, комерційних будівель в результаті використання різних джерел теплової енергії. Запропоновано будівлі з такими джерелами енергії, як: а) низькотемпературний газовий котел потужністю до 120 кВт для потреб теплопостачання житлової будівлі і фреонові системи кондиціонування для потреб охолодження будівлі; б) котел газовий конденсаційний тепловою потужністю до 120 кВт з температурним режимом 55/45°С для  потреб теплопостачання і фреонові системи кондиціонування для потреб охолодження; в) реверсивна теплонасосна установка типу «ґрунт-вода» з температурним режимом 35/28°С для потреб системи опалення та охолодження та реверсивна теплонасосна машина з  режимом 55/45°С для потреб гарячого водопостачання; г) реверсивний тепловий насос типу «повітря-повітря» для потреб системи опалення та охолодження та електричні бойлерні установки для потреб гарячого водопостачання; д) котел твердопаливний на біомасі з ручним завантаженням палива із тепловою потужністю понад 100 кВт, для забезпечення потреб теплопостачання і фреонові системи для потреб охолодження; е) котел на паливних гранулах з автоматичним механізованим завантаженням палива тепловою потужністю понад 100 кВт для потреб теплопостачання будівлі і фреонові системи для потреб охолодження; є) централізована система теплопостачання будівлі. Наведено результати розрахунків питомого споживання первинної енергії та питомих викидів парникових газів для кожного з вище вказаних джерел теплової енергії. Встановлено, що найменші значення витрати первинної енергії та питомих викидів парникових газів мають котли на біомасі. Найменшу ефективність має система теплопостачання з централізованим джерелом енергії. Моделювання проводилося для кліматичних умов м. Вінниці. Разом з тим, недоліком використання твердопаливних котлів є обмеження їх використання за умов густонаселеного району, що пояснюється складність очищення димових газів та регулярного постачання біомаси. Тому визначено, що найбільш ефективним джерелом теплової енергії для будівель різного типу для досягнення нормованих показників енергоефективності є теплонасосна установка «ґрунт-вода». Вказана установка, поряд з забезпеченням будівель тепловою енергією, дозволяє здійснювати охолодження в теплу пору року, працюючи в реверсивному режимі.