ЦИФРОВА РЕКОНСТРУКЦІЯ ТЕКСТИЛЬНИХ ОРНАМЕНТІВ НА ОСНОВІ НЕЙРОМЕРЕЖЕВОГО АНАЛІЗУ ЗОБРАЖЕНЬ - ДЯКОВА, АЛЬОНА; ЗАХАРКЕВИЧ, ОКСАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті розглянуто можливості застосування нейромережевих методів комп’ютерного зору для аналізу та реконструкції історичних текстильних орнаментів. Дослідження спрямоване на подолання проблеми фрагментарності історичних тканин і складності відновлення їх первинної орнаментальної структури. Запропоновано підхід цифрової обробки зображень, що включає етапи попередньої підготовки даних. Отримані результати демонструють можливість формування безшовних текстильних патернів на основі частково збережених історичних зразків та їх подальшого використання у системах 3D-моделювання одягу. Практичне значення роботи полягає у створенні передумов для цифрового збереження текстильної культурної спадщини та інтеграції історичних орнаментів у сучасний цифровий дизайн одягу.