ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРНОЇ РЕАКЦІЇ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ГУМ ПРИ ІМПУЛЬСНОМУ CO₂-ЛАЗЕРНОМУ ОПРОМІНЕННІ - СІДОРОВ, ДМИТРО; КОЗІК, ДЕНИС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі наведено результати дослідження температурної реакції спеціалізованих еластомерних матеріалів серії Laserrubber при імпульсному CO₂-лазерному опроміненні. Виконано моделювання температурного відгуку спеціалізованих гум при імпульсному CO₂-опроміненні та визначено вплив тривалості імпульсу і теплофізичних властивостей матеріалів на формування зони термічного впливу. Встановлені закономірності зміни температури при тривалості імпульсу від наносекунд до сотень мікросекунд. Визначено ієрархію термічного навантаження матеріалів серії Laserrubber. Отримані апроксимуючі логарифмічні залежності з високими коефіцієнтами детермінації. Виявлені переходи між фізичними режимами іонізації, абляції, теплопровідного нагріву.