ТРАНСФОРМАЦІЯ ОСВІТИ ПІД ВПЛИВОМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ: ПРАВОВІ, ЕТИЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ - СТИСЛО, ТАРАС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз впливу технологій штучного інтелекту (ШІ) на систему освіти в контексті правових, етичних та соціальних викликів. Розглянуто питання академічної доброчесності, авторства, захисту персональних даних та етичного використання генеративних моделей (LLM) у навчальному процесі. Визначено ризики алгоритмічного упередження та втрати педагогічного контролю при впровадженні інтелектуальних освітніх систем. Запропоновано підхід до формування правової рамки відповідального використання ШІ в освіті, що ґрунтується на принципах прозорості, підзвітності та цифрової етики. Доведено, що інтеграція ШІ в освітню практику потребує розробки національних стандартів AI Literacy та оновлення нормативно-правових актів у сфері освіти. Обґрунтовано роль викладача як куратора навчального процесу у взаємодії з алгоритмами, що підтримують індивідуалізоване навчання. Результати дослідження мають практичне значення для розроблення політик цифрової освіти та формування етичних стандартів використання ШІ в академічному середовищі.