ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ РАДІУСА ЦИЛІНДРИЧНОЇ РОБОЧОЇ ЄМНОСТІ НА РЕЖИМ РУХУ МАСИВУ ДЕТАЛЕЙ У ТЕХНОЛОГІЧНІЙ ЄМНОСТІ ГАЛТУВАЛЬНОЇ МАШИНИ - КОШЕЛЬ, ОЛЕКСАНДР; ЗАЛЮБОВСЬКИЙ, МАРК; КОШЕЛЬ, СЕРГІЙ; КОШЕЛЬ, ГАННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Виконано та математично оброблено результати експериментального дослідження взаємного впливу частот обертання двох ведучих валів розробленої галтувальної машини та радіуса технологічної ємності циліндричної форми на умови зміни режиму руху масиву деталей у робочий ємності. Для проведення експериментального дослідження розроблено план, реалізація якого дозволяє встановити взаємозалежності частот обертання приводних валів переносного та відносного рухів робочої ємності циліндричної форми, що має просторовий складний рух, та її радіуса на режими руху робочого масиву деталей. Виконано експериментальні дослідження для встановлення впливу змінних за діаметром технологічних ємностей розробленої галтувальної машини на умови утворення змішаного режиму руху масиву деталей у робочий ємності. Практично доведена спроможність машини розробленої конструкції працювати при умові встановлення на неї різних за діаметром технологічних ємностей циліндричної форми. Машина забезпечує необхідні для обробки режими руху технологічного масиву деталей в ємності при умові змінних за напрямком та величиною незалежних одна від іншої частот обертання двох її ведучих валів. Встановлено, що варіювання радіуса технологічної ємності циліндричної форми від меншої величини до більшої впливає на взаємозалежності між параметрами відносної та переносної частот обертання ведучих валів машини, для яких спостерігається зміна режиму руху масиву деталей з каскадного на каскадно – водоспадний. Зміна радіуса ємності з меншої величини до більшої призводить до необхідності одночасного зменшення величин переносної та відносної частот обертання ведучих валів. Встановлені взаємозалежності між параметрами відносної та переносної частот обертання ведучих валів машини дозволяють їх варіювати так, щоб для обраної величини діаметра технологічної ємності циліндричної форми отримувати необхідні за інтенсивністю рухи масиву деталей вздовж та відносно геометричної осі ємності з метою створення оптимальних умов для їх обробки.