РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ГІДРОХІМІЧНОГО РЕЖИМУ РІЧОК УКРАЇНИ В УМОВАХ ЗМІН КЛІМАТУ - КАЛЬКО, АНДРІЙ; КОВАЛЬЧУК, СЕРГІЙ; ЄФРЕМОВА, ОЛЬГА; РИБАК, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Екологічний стан водного середовища визначається водністю, кліматичними особливостями регіону, навантаженням від забруднюючих речовин і самоочисною здатністю. Постійної належної уваги потребує природна складова формування сольового фону поверхневих вод. Мінералізація водних басейнів річок України зумовлена фізико-географічними та кліматичними умовами розміщення самих басейнів, водним режимом водотоків і рівнем допустимого антропогенного навантаження (скидом стічних вод з урбанізованих територій і поверхневим стоком). Мінералізація води детермінована фазами гідрологічного режиму, а розподіл головних чинників його формування відрізняється за складом, місцем розташування та впливом діяльності людини. Однак процеси формування відповідної системи залежить від гідрохімії, чисельності екотонів і процесів самоочищення. Зокрема високий індекс самоочищення відмічено в річках Горині, Стиру, Случі, Західному Бузі, Десні, Тетереві, Росі. Ворсклі, південних басейнах річок акваторії Чорного та Азовського морів, однак на окремих локаціях формувалися іхтіологічні кризові ситуації. На ці процеси впливає закислення водного середовища (рН Горині, Стиру, Случа, Десни, Тетерева), а також індекс токсичності за іонами (від Горині до Ворскли). В басейні Шацьких озер при мінімізації впливу атмосферних опадів (мінералізація 40-50 мг/дм3) основним джерелом сольового складу є підземні води із тріщинуватих порід (карстові явища). Про ефективне очищення можна судити за біопроникністю живого корму для іхтіофауни.