ПРАКТИКА УДОСКОНАЛЕННЯ МАШИНИ ДЛЯ ВИПРОБУВАННЯ ПРУЖИН - ПРОЦЕНКО, ВЛАДИСЛАВ; РУСАНОВ, СЕРГІЙ; КАСЯН, ОЛЕКСІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Стаття присвячена практичним питанням модернізації машини для випробування пружин МИП 100-2 з метою можливості виконання лабораторних досліджень. Із використанням методів теорії механізмів і машин, зокрема поконтурного методу, обгрунтовано конструкцію оснащення для випробування на три- та чотириточковий згин, що виключає позаштатне навантаження зразків за рахунок виключення надлишкових зв'язків. Для двигуна приводу руху каретки навантажувача передбачено використати живлення від однофазної мережі через перетворювач частоти, що дає можливість забезпечення плавного регулювання швидкости руху каретки із діапазоном до 9. Для виколючення впливу ваги пристосування на величину вимірюваного зусилля на рухомій каретці машини встановлено тензометричний силовимірювач тарілчастого типу. Ввиведення сигналу тензодавача на показники його навантаження виконано за рахунок використання блока підсилення, індикації та передавання показників, які можуть виводитись на його табло та через перетворювач на ПК. Описані заходи апробовані на практиці і показали позитивний результат. Розроблена електрична схема, що може забезпечити також рух каретки нв ручному та автоматичному режимі по кінцевих вимикачах, що дозволяє скоротити витрати часу при виконанні багатосерійних випробувань та створює резерви для розвитку автоматизації процесу випробування за рахунок застосування спеціальних завантажувально-подавальних пристроїв. Запропоновані технічні рішення достатньо прості і доступні до реалізації на практиці засобами ремонтних майстерень. За умови виконання нескладного дооснащення на машині можливо виконувати випробування на стискання, зріз та інші. За подібною стратегією можуть бути удосконалені розривні машини УММ-5 і подібні.