АДАПТИВНИЙ МЕТОД ОПТИМІЗАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ МАС-ПРОТОКОЛІВ У ДРОТОВИХ І БЕЗДРОТОВИХ МЕРЕЖАХ - КОВДА, ЄВГЕН; СОКОЛ, ГАЛИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті запропоновано адаптивний метод оптимізації параметрів MAC-протоколів для дротових і бездротових телекомунікаційних мереж, що враховує стохастичний характер процесу змагання за канал та змінну інтенсивність трафіку. Розроблена математична модель базується на марковому описі доступу до середовища та розширюється марковським процесом прийняття рішень (MDP), який дозволяє формувати оптимальну політику керування параметрами протоколу. Така формалізація забезпечує можливість адаптивної зміни вікна змагання та часу очікування відповідно до прогнозованих характеристик мережі.Метод оптимізації параметрів MAC-протоколу визначає найкращі значення backoff-процедури, що мінімізують середню затримку та знижують ймовірність колізій за різних режимів навантаження. Оптимальна політика формується на основі розв’язання рівняння Беллмана та враховує залежність продуктивності від поточного стану мережі. Аналітичні співвідношення дозволяють описати вплив адаптивного вибору параметрів на основні показники якості обслуговування і забезпечують основу для практичної реалізації методу у сучасних системах доступу.