ОБМОТКИ ЯКОРІВ ЛІНІЙНИХ ДВИГУНІВ ПОСТІЙНОГО СТРУМУ - КОСЕНКОВ, ВОЛОДИМИР; ЛІСЕВИЧ, СВІТЛАНА; ПОЛІЩУК, АНДРІЙ; ПОЛІЩУК, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Лінійний електричний двигун постійного струму у простішому випадку представляє розгортку на площині машини постійного струму обертового типу. В першому варіанті це якір, як рухома частина, та індуктор з полюсами, як нерухома частина, довжина якого перевищує довжину якоря на величину переміщення. В другому варіанті якір, як нерухома частина, має довжину більше довжини індуктора на величину переміщення. Комутація обмотки якоря може бути здійснена як електромеханічним, так і електронним комутатором. Недоліком обох варіантів є підвищені витрати міді на обмотки нерухомого елемента, які залежать від величини переміщення. Для усунення цього недоліку були розроблені лінійні двигуни постійного струму з суміщенням обмотки якоря та обмотки збудження на рухомому елементі, а нерухома частина представляє феромагнітну полюсоутворюючу систему, розміщену по всій довжині переміщення.Розімкненість магнітопроводів обумовлює крайові ефекти та особливості виконання обмотки якоря. З точки зору виконання обмотки якоря нас цікавить варіант рухомого якоря. Отже, потрібно розглянути можливість застосування класичних обмоток барабанного якоря та кільцевих обмоток для якорів лінійних двигунів постійного струму та проаналізувати нові підходи для утворення обмоток.