ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА СИСТЕМА НАВЧАННЯ ВОДІЯ ВОДІННЮ АВТОМОБІЛЯ ЗАСОБАМИ ТЕЛЕМЕТРІЇ В РЕЖИМІ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ - СТРУТИНСЬКИЙ, ТАРАС; ГРИЦЮК , ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Проаналізовано сучасні підходи до підвищення безпеки дорожнього руху та обмеження традиційних моніторингових рішень і систем допомоги водієві ADAS (англ. Advanced Driver Assistance Systems), що переважно виконують функції спостереження й попередження. Обґрунтовано доцільність переходу до інтелектуальних систем навчання водія, спрямованих на формування й коригування навиків безпечного кермування безпосередньо в процесі руху. Запропоновано концепцію IDTS (англ. Intelligent Driver Training System), здатної працювати в режимі, наближеному до реального часу, з інтеграцією різнорідних даних про водія, транспортний засіб і дорожнє середовище на підставі гібридної телеметрії (смартфон, OBD-II адаптер, фронтальна камера).Описано концептуальну архітектуру IDTS та її ключові модулі: збір і синхронізацію даних, попереднє оброблення та багатосенсорну фузію, інтерпретацію маневрів, оцінювання стилю водіння автомобіля й моніторинг стану водія. Скоринг кермування автомобілем реалізовано шляхом поєднання rule-based підходу та алгоритму Random Forest, а для виявлення втоми водія й зниження його уваги використано показники EAR і PERCLOS з їх інтеграцією в комплексну оцінку поїздки. Показано, що система може бути реалізована на масовій апаратній базі, що робить її перспективною для автошкіл, корпоративних програм безпечного водіння та телеметричних сервісів. Окреслено вимоги й обмеження реального часу та обґрунтовано доцільність розподілу обчислень між edge-пристроями і серверною інфраструктурою для довготермінової аналітики та персоналізації навчання.