ОГЛЯД ТА АНАЛІЗ АРХІТЕКТУРНИХ ПІДХОДІВ ЩОДО РОЗРОБКИ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - КРАВЧУК, ОЛЬГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасних архітектурних підходів до розробки програмного забезпечення з використанням хмарних технологій в умовах зростання вимог до масштабованості, відмовостійкості та безпеки інформаційних систем. Обґрунтовано актуальність переходу від традиційних локальних моделей розгортання до хмарних середовищ, що забезпечують гнучке управління ресурсами, еластичне масштабування та економічну оптимізацію витрат. Розглянуто еволюцію моделей надання хмарних сервісів (IaaS, PaaS, SaaS) та визначено їх вплив на формування архітектурних рішень. Проаналізовано ключові архітектурні парадигми, зокрема монолітну, мікросервісну, контейнеризовану та serverless-архітектури. Проведено їх порівняльну характеристику за критеріями масштабованості, продуктивності, відмовостійкості, складності управління та забезпечення інформаційної безпеки. Окрему увагу приділено ролі контейнеризації, оркестрації ресурсів, автоматизації розгортання та впровадженню практик DevOps як важливих складових сучасної хмарної екосистеми.У роботі запропоновано узагальнену модель оцінювання архітектурних підходів, що дозволяє зіставити технічні характеристики з практичними вимогами до програмних систем різного масштабу та призначення. Визначено умови доцільності застосування кожного підходу залежно від специфіки проєкту, прогнозованого навантаження та ресурсних обмежень. Результати дослідження можуть бути використані під час проєктування, модернізації та оптимізації програмних систем у хмарному середовищі, а також у наукових дослідженнях, спрямованих на розвиток методології архітектурного проєктування в умовах цифрової трансформації.