КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ ЕЛЕМЕНТНОГО СКЛАДУ ТА ТЕРМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ЗАЛІЗОБЕТОНУ НА ОСНОВІ ВТОРИННОЇ СИРОВИНИ - ТКАЧУК, ГАННА; МАРЧУК, ОЛЕГ; ГОРЯЩЕНКО, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У роботі представлені результати порівняльного дослідження традиційного та альтернативного залізобетонів на основі шлакоцементів та рециклінгових бетонних заповнювачів. Метою дослідження було встановлення взаємозв’язку між елементним складом матеріалів та їхньою термічною стійкістю в контексті циркулярної економіки. Елементний аналіз методом рентгенофлуоресцентної спектроскопії виявив формування в зразках альтернативного залізобетону висококальцієвої матриці, що зумовлює відмінну від традиційних систем кінетику фазових перетворень. Експериментально підтверджено ефект термічного демпфера в альтернативних складах: енергія високотемпературного впливу витрачається на ендотермічні процеси дегідратації гідросилікатів кальцію та декарбонізації, що сповільнює прогрів внутрішніх шарів зразків бетону на 15–20 %. Методом ультразвукової дефектоскопії підтверджено збереження структурної цілісності альтернативних зразків бетону після термічного навантаження. Результати обґрунтовують хіміко-технологічну доцільність використання вторинної сировини для декарбонізації будівництва та відновлення інфраструктури України.