ДОСЛІДЖЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ НАДІЙНОСТІ РУКАВІВ ВИСОКОГО ТИСКУ ТЕРМІНАЛЬНИХ ТЯГАЧІВ ПОРТОВИХ КОНТЕЙНЕРНИХ ТЕРМІНАЛІВ - СТРЕЛЬБІЦЬКИЙ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Термінальні тягачі є невід'ємною частиною сучасної портової інфраструктури і незамінним інструментом для портових операцій з перевалки вантажів, де важлива кожна  година, а ефективність - ключ до успіху. Кожен термінальний тягач-це не просто машина, а складне інженерне рішення, розроблене з урахуванням специфічних вимог портових операцій. Його міцність і маневреність дозволяють з високою точністю переміщати великогабаритні контейнери в обмеженому просторі, від причалів до складських терміналів, на інші види транспорту, оптимізуючи весь логістичний процес. Інтегровані системи навігації і телеметрії дозволяють відстежувати місце розташування тягача і контейнера в режимі реального часу, забезпечуючи безперебійну роботу всього логістичного комплексу.У роботі проаналізовано причини виходу з ладу рукав високого тиску термінальних тягачів, які працюють у чорноморських портах. Аналіз експериментальних даних показав, що основні відмови рукавів високого тиску обумовлені механічним впливом, втомними процесами, порушеннями технологій монтажу та умовами роботи. Найбільш вразливою зоною є ділянка рукавів високого тиску поблизу фітинга, де концентрація напружень і корозійні процеси викликають раптові розриви при тисках нижче номінальних робочих значень.