ІНТЕГРОВАНИЙ ПІДХІД ДО ЦИФРОВОГО ПРОЄКТУВАННЯ, ПРЕЗЕНТАЦІЇ ТА ЗБУТУ FASHION-ВИРОБІВ - МИХАЙЛОВСЬКА, ОКСАНА; КУНЦОВ, ОЛЕКСАНДР; АНДРЄЄВА, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті представлено дослідження доцільності та можливостей інтеграції цифрового проєктування fashion-виробів з цифровими виставковими платформами. В цьому контексті обґрунтовано та розроблено інтегровану схему цілісного інноваційного циклу «проєктування – цифрова виставка – збут» як узгоджену процесну модель, у межах якої цифрові результати проєктування перетворюються на повноцінний виставковий контент і далі - на інструмент комерціалізації з керованим зворотним зв’язком. Запропонований підхід розглядає результати розробки fashion-виробів за допомогою CAD та 3D не лише як внутрішні виробничі файли, а й як багаторазові брендові активи, які можна систематично переносити у виставкове та комерційне середовище. У дослідженні підкреслюється важливість структурування цифрової колекції для навігації та пошуку, розробки концепції віртуального стенду/виставкового залу та створення багатоканального контентного пакету, який можна повторно використовувати на виставковій платформі, у соціальних мережах та на сторінках продуктів в електронній комерції.Визначено функціональні вимоги до платформи цифрових виставок, включаючи інтерактивний 3D-перегляд, консультації та підтримку в чаті, планування зустрічей та інтеграцію з каталогами, кошиками, платежами, а також робочими процесами попереднього замовлення або запиту. Цикл зворотного зв'язку реалізується за допомогою аналітики на основі подій та зв'язку з CRM, що дозволяє брендам порівнювати моделі та варіанти, виявляти проблемні аспекти та швидко впроваджувати корективи в дизайн та асортимент виробів.Для оцінки ефективності роботи бренду відповідно до розробленої схеми пропонується система KPI (Key Performance Indicators — ключові показники ефективності) — кількісні вимірювані індикатори, які допоможуть компаніям оцінити успішність досягнення стратегічних та оперативних цілей протягом усього циклу, — яка поєднує показники охоплення, залученості, конверсії, економіки та часу. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропонована схема може бути використана fashion брендами та підприємствами легкої промисловості для організації керованої цифрової взаємодії з аудиторією, посилення конкурентоспроможності та обґрунтованого масштабування виробництва на основі підтвердженого споживчого попиту.