ІНТЕГРАЦІЯ КІБЕРЗАХИСТУ В ІНФРАСТРУКТУРУ ІННОВАЦІЙНИХ ПАРКІВ: КОНЦЕПТУАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ БЕЗПЕЧНОГО ЦИФРОВОГО СЕРЕДОВИЩА - КАПІТОН, АЛЛА; ФРАНЧУК, ТАМАРА; ТИЩЕНКО, ДМИТРО; ДЕСЯТКО, АЛЬОНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті розглянуто сучасні напрями вирішення проблеми інтеграції кіберзахисту в інфраструктуру інноваційних парків, визначено концептуально-методичні засади формування безпечного цифрового середовища. Дане дослідження присвячене аналізу питань щодо доцільності створення інноваційних парків, сама потреба яких виникла в час розвитку іноваційних технологій, які набирають обертів із швидкістю, що постійно зростає, використовуючі можливості розподілених систем. Проаналізовані недоліки віртуальної співпраці, де основним параграфом є брак середовища саме того, де вирішуються усі завдання та розвязуються задачі, в наслідок чого середовище спонукає на пошук ефективних рішень, де увага приділена саме захисту процесів обробки даних. Основним із завдань є безперечна та безвідмовна реалізація проектів із заданим позитивним результатом, що є наслідком вірно побудованої стратегії. Досліджені основні поняття цієї проблематики, які розглянуті у контексті їх взаємозвязку та розглянуті через пизму креативного підходу життєдіяльності всієї екосистеми іноваційних праків, її проектування, створення та функціонування. Вивчено питання комплексного підходу  та організації системи шляхів в процесі підтримки нових ідей для розвитку інноваційної екосистеми в Україні, постійного створення, впровадження, заохочення та  регулювання нових ринків. Доведено, що заохочення перспективних інвесторів надає можливості створювати нові продукти в своїй країні є одним з важелів, що спонукають до розвитку окремих представників, підприємств та економіки всієї країни. Визначені особливості розмаїття всіх способів захисту даних від потенційних загроз розвитку інноваційних паків, зокрема забезпечення роботи мережі, внаслідок розподіленої обробки даних та функціонування віддалених ресурсів та серверів, використання інтернету, завдяки правильній організації роботи, визначена процедура, що включає систему дій з використанням кіберзахисту корпоративної конфіденційної інформації, що унеможливлює виток, видалення та модифікацію даних та повинна бути недоступною для сторонніх осіб. Запропоновано методи використання розподілених систем та сховищ даних, та особлива система захисту даних у хмарному середовищі. Визначено методи попередження та протидії можливим загрозам завдякі специфіці організації кіберзахисту всієї екосистемі іноваційних парків, де увага приділена як особистими даними та документам, так і процесам їх обробки та передачі. Встановлено шляхи оновлення спеціального програмного забезпечення, зокрема програм антивірусів, застосування SSL-сертифікатів, антидетект-браузерів, що  є сьогодні досить актуальними.