МОДЕРНІЗАЦІЯ СИСТЕМ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ В ЖИТЛОВОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ, ТЕХНІЧНІ РІШЕННЯ ТА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІ ЗАХОДИ - ТАРАСЕНКО, МИКОЛА; КОЗАК, КАТЕРИНА; КОВАЛЬ, ВАДИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті проаналізовано сучасний стан систем теплопостачання житлового сектору України та визначено ключові проблеми їх функціонування, зокрема фізичне зношення теплових мереж, технологічну застарілість обладнання, значні теплові втрати й низьку енергоефективність, зумовлені соціально-економічними чинниками, зростанням вартості енергоносіїв, посиленням екологічних вимог і наслідками збройної агресії. Обґрунтовано необхідність комплексної модернізації систем теплопостачання на основі термомодернізації мереж, впровадження автоматизованих систем управління та застосування енергоефективних і екологічно безпечних технологій. Узагальнення досвіду європейських країн підтверджує ефективність використання попередньо ізольованих трубопроводів і сучасних матеріалів для підвищення енергоефективності, надійності та довговічності систем теплопостачання.