ВПЛИВ НАНОСТРУКТУРНОГО ПЛАКУВАННЯ ПОРОШКІВ Al₂O₃ ТА ZrO₂ ТИТАНОМ І АЛЮМІНІЄМ НА КОРОЗІЙНУ ТА ЗНОСОСТІЙКІСТЬ ПЛАЗМОВИХ ПОКРИТТІВ - СЄЛІВЕРСТОВ, ІГОР; ЛАЗОРИК, ВЛАДИСЛАВ; ЛЯШКО, ОЛЕКСАНДР; СЄЛІВЕРСТОВА, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У роботі розглянуто актуальну проблему підвищення експлуатаційної надійності плазмово напилених керамічних покриттів, що широко застосовуються для захисту деталей машин та механізмів від інтенсивного зношування й корозійного руйнування. Особливу увагу приділено перспективному напрямку наномодифікації вихідних порошкових матеріалів, який полягає у створенні на поверхні частинок порошку тонких наноструктурних металевих оболонок. Даний підхід дозволяє керувати процесом формування структури покриття, підвищувати когезійну міцність та покращувати комплекс фізико-механічних характеристик.