ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ IT-КОМПАНІЇ ЗАСОБАМИ UML - САМЧУК, ЛЮДМИЛА; ПОВСТЯНА, ЮЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У даній роботі розглянуто процес моделювання організаційної структури IT-компанії на основі уніфікованої мови моделювання UML. Основна мета дослідження полягає у створенні моделей, що відображають взаємодію ролей, структуру підприємства та бізнес-процеси в межах інформаційної системи організації. У межах дослідження побудовано ключові UML-діаграми: діаграму варіантів використання, діаграму класів, діаграму послідовності та діаграму діяльності. Вибір саме цього набору діаграм обумовлений необхідністю покрити основні архітектурні перспективи, як це вимагає визнана в інженерії програмного забезпечення «4+1 View Model».Кожна з діаграм висвітлює окремий аспект функціонування IT-компанії. Зокрема, діаграма варіантів використання моделює взаємодію між основними акторaми системи: аналітиком, системним адміністратором, проєктним менеджером, HR-менеджером, розробником та керівником відділу. Діаграма класів описує логічну структуру системи, включаючи сутності «Працівник», «Відділ», «Команда», «Проєкт», «Завдання» та інші. Діаграма послідовності ілюструє динаміку створення та погодження технічного завдання в системі документообігу. Діаграма діяльності демонструє процес обробки технічного звернення клієнта службою підтримки.Запропоноване моделювання дозволяє отримати комплексне уявлення про внутрішні процеси IT-компанії, підвищити ефективність взаємодії між підрозділами, а також створити надійну основу для подальшого проєктування програмної інфраструктури. Результати дослідження можуть бути використані в навчальних цілях, а також як аналітичний інструмент для вдосконалення управлінських та організаційних процесів у сфері ІТ.