ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ РОЗКИДАЧА ДОБРИВ З ГІДРАВЛІЧНИМ ПРИВОДОМ РОБОЧИХ ОРГАНІВ - РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ШАРГОРОДСЬКИЙ, СЕРГІЙ; КАЖУРО, МАКСИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Розглядається питання підвищення ефективності використання органічних та органо-мінеральних добрив у сучасному землеробстві шляхом удосконалення конструкції та приводу розкидачів добрив. Обґрунтовано актуальність проблеми, зумовленої дефіцитом органічних добрив внаслідок скорочення обсягів тваринництва та необхідністю раціонального використання наявних ресурсів. Показано, що традиційні розкидачі типів ПРТ, РОУ, МТУ, які мають механічний привод, не забезпечують достатньої рівномірності розподілу матеріалу та стабільності подачі при зміні фізико-механічних властивостей добрив.Виконано аналіз наукових досліджень вітчизняних і зарубіжних учених щодо конструктивних та функціональних рішень у сфері розподілу твердих органічних і органо-мінеральних добрив. Узагальнено, що перспективним напрямом є впровадження гідравлічних систем приводу робочих органів, які забезпечують плавне регулювання частоти обертання роторів і подачі транспортерів, автоматичну адаптацію до зміни навантаження, підвищення рівномірності розкидання та зниження енерговитрат.Представлено конструктивно-технологічну схему розкидача органо-мінеральних добрив із гідравлічним приводом робочих органів. Описано будову, принцип роботи розкидача та його гідравлічного привода.Запропоноване технічне рішення забезпечує підвищення рівномірності внесення органо-мінеральних добрив, точності дозування, зменшення енергоспоживання та підвищення надійності агрегату. Застосування гідроприводу створює передумови для реалізації адаптивного керування технологічними параметрами внесення, що відповідає сучасним вимогам точного та ресурсоощадного землеробства.