ОГЛЯД, КЛАСИФІКАЦІЯ ТА АНАЛІЗ ЗАХВАТНИХ ПРИСТРОЇВ В ВИРОБНИЧИХ СИСТЕМАХ - НОСОВ, ОЛЕКСІЙ; КОВАЛЬОВ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті проведено огляд, класифікацію та порівняльний аналіз сучасних захватних пристроїв як кінцевої ланки роботизованих систем, що безпосередньо контактують з об’єктами маніпулювання в промислових автоматизованих системах. Розглянуто основні типи захватів – механічні, магнітні, вакуумні, струменеві та з еластичними камерами – з позицій принципу дії, конструктивних особливостей та умов експлуатації. Проаналізовано переваги, недоліки та експлуатаційні обмеження кожного типу в залежності від геометричних і фізико-механічних особливостей об’єкту маніпулювання. Показано, що зростання рівня автоматизації та роботизації виробничих процесів зумовлює підвищення вимог до швидкості, точності, адаптивності захватних пристроїв. Було обґрунтована перспективність розвитку багатопальцевих адаптивних захватних пристроїв з інтегрованими сенсорами та з використанням інтелектуальних алгоритмів керування, для підвищення продуктивності, функціональності роботизованих комплексів. Отримані результати можуть бути використані при виборі та проектуванні захватних пристроїв.