ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ОЦІНКА ВІБРАЦІЙ У ПРОЦЕСІ МІКРОФРЕЗЕРУВАННЯ ТИТАНОВОГО СПЛАВУ - ТОМАШЕВСЬКИЙ, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Мікрофрезерування є одним з найбільш перспективних процесів мікровиробництва, оскільки характеризується високою гнучкістю та можливістю формування складних мікрогеометричних елементів з високою точністю. Водночас зменшення геометричних розмірів інструмента та глибини різання суттєво підвищує чутливість процесу різання до вібрацій, які істотно впливають на стабільність процесу, якість обробленої поверхні та стійкість інструмента. У зв’язку з цим дослідження вібраційних характеристик процесу мікрофрезерування є важливим науково-практичним завданням. У статті представлено результати експериментального дослідження і оцінки вібрацій при мікрофрезеруванні титанового сплаву ВТ1-0 при змінних режимах різання. Для кількісної оцінки інтенсивності вібрацій використовувалися максимальні значення вібраційного прискорення, визначені зі спектрів швидкого перетворення Фур’є. На основі отриманих результатів отримано рівняння регресії, що описує залежність середньоквадратичного значення вібраційного прискорення від режимів різання. Аналіз отриманих даних показав, що швидкість різання є домінуючим фактором впливу на зростання рівня вібрацій, тоді як глибина різання має другорядний вплив.