ПРОЄКТУВАННЯ CNN-ДЕТЕКТОРІВ МАЛОРОЗМІРНИХ БПЛА ДЛЯ ПЕРИФЕРІЙНИХ ПРИСТРОЇВ ДЛЯ ДОСЯГЕННЯ КОМПРОМІСУ МІЖ ТОЧНІСТЮ ТА ШВИДКОДІЄЮ - СТУПНИЦЬКИЙ, РОСТИСЛАВ; КРИВЕНЧУК, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті досліджується можливість застосування згорткових нейронних мереж для підвищення точності виявлення безпілотних літальних апаратів у знімках і відеопотоці, зосереджуючись на одноетапних детекторах сімейства YOLO та їх модифікаціях. У роботі висвітлюється, як збереження дрібнодетальної інформації під час даунсемплінгу, удосконалення багатомасштабного злиття ознак у neck/head і використання дозованих модулів уваги можуть підвищувати якість детекції малих цілей та зменшувати кількість хибних спрацювань на складному фоні. Стаття підкреслює важливість подальших досліджень CNN-детекторів і стратегій оцінювання для розвитку надійних систем спостереження та протидії БПЛА.