МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ РЕЖИМІВ РОБОТИ ЕЛЕКТРИЧНОГО КОНВЕКТОРА У ПРИМІЩЕННІ - ЄВСЕЄНКО, ОЛЕГ; ДОЮН, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Забезпечення комфортного мікроклімату в приміщеннях є питанням не лише зручності, а й енергоефективності. Оскільки різні приміщення використовуються нерівномірно протягом дня, відсутність автоматизованого керування опаленням може спричиняти зайві витрати тепла. Оптимізація системи обігріву дозволяє не тільки знизити витрати, а й створити більш комфортні умови для перебування людей. Стаття присвячена розробці математичної моделі електричного конвектора для дослідження теплових процесів у приміщенні. Це питання є актуальним, оскільки забезпечення комфортного та енергоефективного керування опаленням вимагає індивідуального регулювання кожного нагрівального елемента. Такий підхід сприяє зменшенню витрат на опалення, оптимізації системи керування та створенню комфортних умов для перебування людей. Для досягнення поставленої мети була розроблена математична модель електричного конвектора, яку інтегровано в спрощену теплову модель приміщення торговельного центру. Для опису теплової динаміки нагрівального елемента та повітряного простору конвектора використано рівняння динамічного теплового балансу. Проведено лінеаризацію рівнянь та отримано систему динамічних диференційних рівнянь, які описують теплові процеси в конвекторі. Записано передавальні функції системи в просторі Лапласа. Проведено дослідження реакції системи на імпульсні збурення різної тривалості. Отримані результати можуть бути використані для розробки енергоефективної системи керування електричним конвектором у приміщеннях та вдосконалення алгоритмів керування.