ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ТА РИЗИКИ ФУНКЦІОНУВАННЯ БЕЗДРОТОВИХ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖ У СИСТЕМАХ МОНІТОРИНГУ МОЛОЧНОЇ ФЕРМИ НА ОСНОВІ МОДЕЛЕЙ ДОВІРИ - ДЬОМІНА, ВІКТОРІЯ; ЯРУТА, ВІКТОР; САМОЙЛЕНКО, АНТОН; ШАБЕЛЬНІКОВ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті розглянуто проблематику забезпечення інформаційної безпеки та управління ризиками функціонування бездротових сенсорних мереж (БСМ) у системах моніторингу молочної ферми в умовах цифровізації тваринництва. Показано, що широке впровадження сенсорних вузлів для контролю просторової активності, фізіологічного стану тварин, параметрів мікроклімату та технологічних процесів підвищує ефективність управління виробництвом, водночас збільшуючи вразливість до кіберзагроз і ризиків порушення цілісності, доступності та достовірності даних. Особливу увагу приділено внутрішнім загрозам, зумовленим компрометацією окремих вузлів, нестабільною поведінкою сенсорів, обмеженими обчислювальними ресурсами та динамічною топологією мережі. Проаналізовано основні класи ризиків інформаційної безпеки WSN у молочному тваринництві, зокрема ризики несанкціонованого доступу, вибіркового переспрямування трафіку, маніпуляції даними, зниження якості сервісу та деградації мережевих характеристик у критичних виробничих періодах. Обґрунтовано доцільність використання моделей довіри як інструменту зниження зазначених ризиків за рахунок динамічного оцінювання надійності сенсорних вузлів і мережевих маршрутів на основі поведінкових, мережевих та подієвих ознак. Показано, що підходи на основі методів довіри доповнюють традиційні механізми захисту, зокрема криптографічні методи та системи виявлення вторгнень, і є більш придатними для ресурсно обмежених середовищ БСМ. Запропоновано узагальнену концептуальну схему інтеграції моделей довіри в архітектуру систем моніторингу молочної ферми з урахуванням ієрархії «сенсорні вузли – шлюзи – рівень обробки даних». Визначено ключові обмеження моделей довіри, пов’язані з масштабованістю, чутливістю до змін поведінки вузлів і необхідністю адаптації моделей до реальних виробничих умов. Отримані результати можуть бути використані як науково-методична основа для подальших досліджень і розроблення практичних рішень у сфері безпечного функціонування БСМ у системах цифрового моніторингу молочного тваринництва.