ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ОЦІНКИ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ЕЛЕМЕНТІВ ВОЛОКОННО-ОПТИЧНИХ ЛІНІЙ ЗВ’ЯЗКУ - БОНДАРЕНКО, ОЛЕГ; СТЕПАНОВ, ДМИТРО; ЖУКОВСЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі проведено визначення параметрів оцінки технічного стану (ТС) елементів волоконно-оптичних ліній зв’язку (ВОЛЗ) шляхом розподілу загального енергетичного запасу на ділянці регенерації волоконно-оптичних систем передавання (ВОСП) між елементами лінії зв’язку та знаходження рівнів їх параметрів-критеріїв відмови (ПКВ). Це дозволило встановити функціональний зв'язок між допустимими (номінальними) значеннями загасання сигналу в кожному елементі ВОЛЗ і гранично допустимими значеннями загасання сигналу А в цих елементах за рахунок їх старіння. Ці гранично допустимі значення А в кожному із елементів ВОЛЗ запропоновано прийняти як параметри-критерії параметричної відмови. За результатами розрахунку ПКВ на регенераційних ділянках ВОСП рівнів ієрархії СТМ-1, СТМ-4, СТМ-16 та СТМ-64 з метою визначення та оцінки технічного стану елементів ВОЛЗ встановлено, що в якості рівнів параметра-критерію відмови елементів по загасанню оптичного сигналу слід вибирати середні значення , що дорівнює aПКВ=1,105ані (при температурі 20 °С). Визначені рівні параметрів-критеріїв відмови елементів лінії зв’язку за загасанням оптичного сигналу можуть використовуватися для оцінки технічного стану різних елементів ВОЛЗ.