СИНЕРГІЯ РОСЛИННИХ ЕКСТРАКТІВ У СКЛАДІ СОКОВМІСНИХ НАПОЇВ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - ЗУБКОВА, КАТЕРИНА; СТОЯНОВА, ОЛЬГА; ВАЛЬКО, МИКОЛА; ПОБЕДРЯ, КРІСТІНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті представлено результати наукового обґрунтування та удосконалення рецептурного складу соковмісних напоїв геродієтичного призначення з використанням соку чорниці (Vaccinium myrtillus L.) та екстрактів лікарських рослин -  м’яти перцевої (Mentha piperita L.) і звіробою звичайного (Hypericum perforatum L.). Актуальність дослідження зумовлена необхідністю створення харчових продуктів нового покоління, що поєднують високу біологічну цінність із профілактичною дією, спрямованою на підтримання здоров’я людей середнього та старшого віку. Метою роботи є розроблення рецептурного складу та визначення оптимальних технологічних параметрів виробництва геродієтичного напою з підвищеним вмістом біоактивних речовин, антиоксидантною активністю та стабільністю під час зберігання. У ході досліджень використано фізико-хімічні, спектрофотометричні та органолептичні методи аналізу відповідно до вимог чинних ДСТУ та міжнародних стандартів. Отримані результати досліджень доводять доцільність використання ягід чорниці та лікарських рослин у складі функціональних геродієтичних напоїв, що виконують антиоксидантну, судинозміцнювальну та нейропротекторну функції. Розроблений продукт може бути рекомендований для промислового впровадження в сегменті функціональних безалкогольних напоїв.