МЕТОД ПРОГНОЗУВАННЯ ЗАВАНТАЖЕННЯ ТА РОЗПОДІЛУ РЕСУРСІВ З ВИКОРИСТАННЯМ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ В ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ - ГНАТЮК, ВІКТОР; ЛИТВИНЮК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті представлено метод прогнозування завантаження та розподілу ресурсів у телекомунікаційних системах на основі гібридної моделі нейронної мережі, що поєднує згорткові та рекурентні архітектури. Запропонований підхід дозволяє враховувати короткострокові та довгострокові залежності в мережевому трафіку, забезпечуючи високу точність прогнозування та адаптивне управління ресурсами в умовах динамічної зміни навантаження. Проведене експериментальне дослідження продемонструвало здатність моделі узгоджено відтворювати реальні тенденції трафіку, зменшувати похибку прогнозування та підвищувати ефективність розподілу ресурсів. Результати роботи можуть бути використані в системах 5G/6G, SDN/NFV-архітектурах та інфраструктурах з підтримкою MEC/Fog для побудови інтелектуальних рішень з автоматизованого управління мережевими ресурсами.