МОДЕЛЮВАННЯ РЕЖИМІВ РОБОТИ АКУМУЛЯТОРНОЇ СИСТЕМИ НА ОСНОВІ МЕТОДІВ МАШИННОГО НАВЧАННЯ - МЕЛЬНИК, МИХАЙЛО; ГЕРЕЗ, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі представлено результати досліджень режимів роботи акумуляторної системи у процесі заряджання та розряджання з використанням методів машинного навчання. Розроблено модель акумулятора, яка на основі еквівалентної електричної схеми, дозволяє визначати напругу на клемах і стан заряду акумулятора за параметрами струму та історичними даними експлуатації. У ході дослідження було виявлено, що процеси заряджання та розряджання мають нелінійний характер, ступінь якого залежить від стабільності струмів і режимів роботи акумуляторної системи. Встановлено, що метод найменших квадратів забезпечує високу точність для стабільних режимів із низьким та середніми значеннями струму (до 11А), тоді як застосування нейронних мереж є доцільним за умов високих значень струму (досліджували проміжки від 19-31А), підвищеної нелінійності або обмеженої вибірки вхідних даних. Порівняння змодельованих та експериментальних результатів підтвердило високу точність розробленої моделі, яка становить R² = 0,96. У подальшому, результати результати можуть бути використані для аналізу та прогнозування режимів роботи акумуляторних систем, а також при розробленні ефективних алгоритмів управління в гібридних системах електропостачання різних масштабів.