РОЗРОБКА МЕТОДИКИ КОМП'ЮТЕРНОГО ДІАГНОСТУВАННЯ АВТОМОБІЛЬНИХ СИСТЕМ - ГАРБАР, ЄВГЕНІЙ; НЕЙМАК, ВІТАЛІЙ; БОБУХ, СЕРГІЙ; БОНЕК, МИРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Швидке зростання складності сучасної електроніки автомобілів та збільшення кількості взаємопов'язаних електронних блоків управління роблять сучасні діагностичні навчальні системи критично важливими як для освіти, так і для прикладних досліджень. Для вирішення цієї проблеми розробляються спеціалізовані навчальні та дослідницькі платформи, які відтворюють розподілену електричну та мережеву архітектуру сучасних автомобілів в контрольованих лабораторних умовах. У статті надається комплексний огляд та технічний аналіз модульного навчального стенду, призначеної для вивчення автомобільної електроніки та комп'ютерної діагностики. Платформа відтворює структуру сучасної бортової електричної системи. Розглядається широкий спектр функціональних можливостей, включаючи вимірювання та аналіз аналогових і цифрових сигналів, моніторинг команд CAN, декодування ідентифікаторів повідомлень та оцінку механізмів арбітражу та обробки несправностей. Особлива увага приділяється контрольованому моделюванню несправностей, таких як розриви ланцюгів, короткі замикання, порушення живлення та збої в комунікації CAN, що дозволяє систематично досліджувати поширення несправностей та алгоритми їх усунення. Обговорюються перспективи подальшого розвитку, включаючи розширення за рахунок додаткових підсистем (управління двигуном, системи безпеки, клімат-контроль), інтеграцію сучасних інструментів аналізу сигналів та впровадження автоматизованих рішень для моніторингу та реєстрації даних.