РЕЗУЛЬТАТИ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БАГАТОРІВНЕВИХ IoT-МЕРЕЖ У ЗАДАЧАХ АГРОМОНІТОРИНГУ - ЛАКТІОНОВ, ІВАН; ЖАБКО, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті досліджено програмно-орієнтований підхід до аналізу ефективності багаторівневих IoT-мереж, призначених для задач агромоніторингу. Основну увагу зосереджено на методології моделювання взаємодії різнорідних бездротових технологій зв’язку під час функціонування в умовах сільськогосподарських виробництв рослинництва. Розглянуто принципи інтеграції мереж стільникового, локального та сенсорного рівнів із урахуванням обмежень за енергоспоживанням, пропускною здатністю та зоною покриття. Запропонований підхід дозволяє формалізувати вплив архітектури мережі на ключові показники її функціонування та створює передумови для обґрунтованого вибору інфокомунікаційних рішень у процесі проєктування систем агромоніторингу. Отримані результати можуть бути використані для подальшого розвитку програмно-алгоритмічних засобів аналізу й оптимізації IoT-інфраструктур у сільському господарстві.