СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПРИЙОМІВ КОМПОЗИЦІЙНОГО ОЗДОБЛЕННЯ ШКІРЯНИХ СУМОК ТА ЇХ ТЕХНОЛОГІЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ - СЕЛЕЗНЬОВА, АННА; НАДОПТА, ТЕТЯНА; ЛОБАНОВА, ГАЛИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження композиційного оздоблення шкіряних сумок як важливої складової формування цілісного художнього образу виробів легкої промисловості. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі декоративних елементів у дизайні аксесуарів в умовах індивідуалізації споживчих запитів, розвитку технологій виробництва та посилення конкуренції у fashion-індустрії. Композиційне оздоблення розглянуто не лише як естетичний компонент, а як системоутворювальний чинник, що взаємодіє з конструкцією, матеріалом і технологічними способами виготовлення виробів.На основі аналізу вітчизняних і закордонних наукових джерел узагальнено сучасні підходи до формоутворення та декоративного оформлення виробів зі шкіри. Запропоновано багаторівневу систематизацію прийомів композиційного оздоблення шкіряних сумок за способом формоутворення, технологічними методами виконання, матеріально-фактурними ознаками та художньо-композиційними параметрами. Такий підхід дозволяє комплексно оцінювати декоративні рішення з урахуванням їх функціональної доцільності, конструктивної узгодженості та стилістичної відповідності.У межах дослідження розроблено колекцію віртуальних прототипів моделей шкіряних сумок, у яких варіювалося композиційне розміщення декоративних елементів за незмінних конструктивних і матеріальних параметрів. Для оцінювання композиційно-конструктивної узгодженості застосовано формалізовані критерії та експертно-бальну методику з використанням коефіцієнта конкордації Кендалла, що підтвердило високий рівень узгодженості експертних оцінок. Результати аналізу засвідчили, що найбільш стабільними з точки зору збереження художньої цілісності в процесі експлуатації є моделі з центрально-симетричною, ритмічною та конструктивно-інтегрованою організацією декору.Запропоновано класифікацію моделей шкіряних сумок за рівнем композиційної стійкості, що дозволяє прогнозувати збереження пропорцій, ритму та композиційного центру. Практична цінність дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів у дизайнерському проєктуванні, навчальному процесі та при формуванні асортиментної політики підприємств легкої промисловості. Запропонована систематизація створює наукову основу для обґрунтованого вибору композиційних і технологічних рішень у дизайні шкіряних сумок та забезпечує відповідність сучасним вимогам відповідального виробництва і споживання.