МОДЕЛЮВАННЯ ІМПУЛЬСНОГО СТАБІЛІЗАТОРА ПОСТІЙНОЇ НАПРУГИ НА ОСНОВІ ВИСОКОЧАСТОТНИХ МАГНІТНИХ ПІДСИЛЮВАЧІВ - ЯСЬКІВ, ВОЛОДИМИР; ДОМНІН, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі проведено математичне моделювання режимів роботи імпульсного стабілізатора постійної напруги на основі високочастотних магнітних підсилювачів. Обгрунтовано доцільність проведення такого дослідження.Метою дослідження є розробка математичної моделі схеми керування високочастотним магнітним підсилювачем в імпульсному стабілізаторі постійної напруги на основі високочастотних магнітних підсилювачів, моделювання такого перетворювача в цілому та використання результатів математичного моделювання при комп’ютерній симуляції перетворювачів задля отримання їх частотних характеристик та дослідження умов забезпечення їх стійкої роботи.Для досягнення мети розв'язано наступні задачі: проведено ознайомлення з принципом роботи перетворювача на основі аналізу його силової частини при її двотактному виконанні, пояснено принцип роботи схем керування високочастотним магнітним підсилювачем, обгрунтовано вибір схеми керування для її математичного моделювання, проведено математичне моделювання  схеми керування високочастотним магнітним підсилювачем та імпульсного стабілізатора постійної напруги в цілому. За результатами математичного моделювання перетворювача проведено його комп’ютерну симуляцію, побудовано частотні характеристики, сформульовано умови забезпечення стійкої роботи імпульсного стабілізатора постійної напруги на основі високочастотних магнітних підсилювачів. З врахуванням цих умов було розроблено відповідні коректуючі ланки та отримано скоректовані частотні характеристики регулятора на основі високочастотних магнітних підсилювачів.Проведено математичне та комп’ютерне моделювання запропонованих методів, зокрема розроблено математичну модель регулятора на основі високочастотного магнітного підсилювача та проведено його дослідження в частотній області з використанням пакета прикладних програм PSPICE.