АНАЛІЗ ПЛАСТИЧНОЇ ТЕЧІЇ МЕТАЛУ ПРИ БАГАТОПРОХІДНОМУ ПРОКАТУВАННІ - СТАДНІК, МИКОЛА; ЯРОПУД, ВІТАЛІЙ; БУБНОВСЬКА, ІРИНА; КУПЧУК, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У роботі проведено аналіз особливостей пластичної течії металу під час багатопрохідного прокатування з урахуванням зміни анізотропії, що виникає після кожного деформаційного циклу. Традиційно для опису напружено-деформованого стану використовують ізотропний критерій течії Мізеса, однак він не враховує текстуроутворення, яке суттєво змінює механічну поведінку металу після першого проходу. У статті обґрунтовано доцільність застосування критерію Хілла, що дозволяє адекватніше моделювати пластичну течію для матеріалів із проявами анізотропії. Розглянуто кінематичну модель плоского прокатування, визначено швидкості деформацій, умову маталозбереження та зсувні компоненти пластичної течії. На основі рівнянь рівноваги та критерію Хілла отримано спрощені залежності для напружень, характерних для багатопрохідної деформації.У роботі наведено асоційоване правило течії Хілла та показано механізм зв’язку між головними деформаціями й напруженнями в умовах анізотропного плину. Запропоновано модифікований підхід до визначення контактного тиску на основі узагальненої формули Сіма, адаптованої до анізотропного критерію течії. Встановлено залежність між контактним тиском і коефіцієнтом анізотропії, що зростає з числом проходів.