ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ПРОЦЕСІВ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ ВІД ХІМІЧНИХ ТА БІОЛОГІЧНИХ ЗАБРУДНЕНЬ КАВІТАЦІЙНОЮ ОБРОБКОЮ - ШЕВЧУК, ЛІЛІЯ; КОВАЛИШИН, ВІТАЛІЙ; АФТАНАЗІВ, ІВАН; СТРОГАН, ОРИСЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Приведено результати теоретико-експериментального дослідження впливу кавітаційної обробки природної та питної води на її очищення від хімічних та біологічних забруднень. Встановлено, що гідродинамічна кавітаційна обробка природної води впродовж 8-10 хвилин  сприяє інактивації патогенної флори цієї води. Зокрема на 25-30% понижує вміст у ній ентерококів, на 75-80% понижує у пробах води вміст лактозопозитивних кишкових паличок, а також на 90% вміст кишкової палички E.coli.Доведено, що кавітаційне знезараження природної води спроможне інактивувати значну кількість різновидів наявних в ній мікроорганізмів, а також на 25-30%  понизити  загальне мікробне число,  і зменшити чисельність шкідливих Е. сoli та Str. Faecalis. Розраховані ступені руйнування органічних сполук (80%-85%) у природних водах підтверджують доцільність застосування кавітації для процесів очищення води.Для здійснення кавітаційної обробки води в побутових умовах запропонована конструктивна схема вібраційного віброрезонансного низькочастотного кавітатора, що належить до кагорти пристроїв гідродинамічної кавітаційної обробки рідин. Об’єм його резервуару для заповнення оброблюваною питною водою становить біля 100 дм3. Експериментально визначено оптимальні режими вібрацій його дискових збурурювачів кавітації, які знаходяться в межах частоти коливань 37-40 Гц та амплітуди коливань 0,5-0,75 мм.Даний кавітаційний пристрій для знезаражувальної обробки питної води спроможний забезпечувати її обробку як дискретно з продуктивністю 100 літрів води за 10 хвилин неперервної роботи, так і в режимі неперервної подачі питної води на знезаражувальну обробку з продуктивність 60 дм3/год. Вібропривід даного очищувального побутового пристрою живиться від стандартної електричної мережі напругою 220 В.