РОЗРОБКА СИСТЕМИ ПРОГНОЗУВАННЯ МЕТЕОРОЛОГІЧНИХ УМОВ З ВИКОРИСТАННЯМ МОДЕЛІ LSTM ДЛЯ СМАРТ-СИСТЕМ РОЗУМНОГО БУДИНКУ - ТЕПЛЯКОВ, ІВАН; ДИХАНОВ, ЯРОСЛАВ; ГАДЬО, ІРИНА; ЗВАРИЧ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Робота присвячена розробці, програмній реалізації та експериментальній перевірці моделі прогнозування погодних умов, спрямованої на підвищення енергоефективності та забезпеченні проактивного управління сучасними смарт-системами розумного будинку. Використано архітектуру рекурентних нейронних мереж з механізмом уваги для забезпечення високої точності та оперативності функціонування зазначених систем. Для реалізації обчислювального ядра обрано мову програмування високого рівня Python та бібліотеки TensorFlow і Keras, а сервісний рівень розроблено на основі фреймворку Flask. В результаті розроблено та досліджено LSTM-модель для короткострокового прогнозування метеорологічних показників, яка одночасно формує п’ять регресійних вихідних параметрів: температуру, вологість, швидкість вітру, хмарність та атмосферний тиск, а також один класифікаційний показник, що визначає наявність або відсутність опадів.