УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ СУШІННЯ ПЛОДОВО-ОВОЧЕВОЇ СИРОВИНИ НА ОСНОВІ ЗАСОБІВ АВТОМАТИЗАЦІЇ - ОМЕЛЬЧЕНКО, ОЛЕКСАНДР; ЦВІРКУН, ЛЮДМИЛА; ГОНЧАРЕНКО, ВОЛОДИМИР; ПЕРЕКРЕСТ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі запропоновано здійснювати прогнозування потенційно очікуваних змін тиску, температури та вологості під час первинного та вторинного етапів сублімаційного сушіння, які мають різні механізми сушіння та вимагають ретельного моніторингу та контролю для забезпечення якості отриманої сушеної сировини за допомогою контрольно-вимірювальних засобів, що сприятиме уникненню пошкодженої сировини. Застосування спеціалізованих датчиків сприятиме покращенню процесу сушіння за допомогою контролю основних параметрів роботи сублімаційної сушарки. Досліджено процес сушіння бананів різними методами: конвективним та мікрохвильовим методами, а також комбінованими методами сушіння, а саме сублімаційно-конвективним та сублімаційно-мікрохвильовим методами сушіння. Інтерпретовано результати дослідження.