СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ ТА УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ КЛІМАТИЧНОЇ ЗМІНИ - РУДА, МАРІЯ; ШИБАНОВА, АЛЛА; КОЗАК, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
На основі аналізу сучасних теоретичних і методологічних підходів до оцінки та управління кліматичними ризиками встановлено, що міжнародна наукова спільнота перейшла від концепції ізольованого аналізу окремих небезпек до інтегрованих підходів, що поєднують фізичні, соціально-економічні та інституційні виміри ризику, створюючи підґрунтя для політик, спрямованих на кліматичну адаптацію та сталий розвиток. Запропонована комплексна перспектива ризику кліматичної зміни охоплює повний спектр кліматичних небезпек та враховує їх взаємодію з некліматичними загрозами; ризик розглядається як багатовимірне явище, що формується унаслідок каскадних процесів і нелінійних взаємозв’язків між підсистемами. Такий науковий підхід формує методологічну основу для розроблення стратегій адаптації та відновлення, а також створює підґрунтя для подальшого впровадження інноваційних інструментів у національну кліматичну політику та практику екологічного управління.