АВТОМАТИЗОВАНИЙ КОНТРОЛЬНИЙ ВУЛИК ЯК ЕЛЕМЕНТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПАСІКОЮ - МАРИНЧЕНКО, ЄВГЕНІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті висвітлено особливості технології використання контрольного вулика на пасіках різного напряму: медового, матковивідного, пакетного, промислового та любительського. Контрольний вулик є інноваційним навчально-науковим засобом, розробленим у результаті роботи студентського наукового гуртка для підвищення ефективності спостережень за станом бджолиних сімей без порушення мікроклімату гнізда. Дослідження присвячене вдосконаленню технологічних процесів у галузі бджільництва шляхом використання контрольного вулика для тривалого моніторингу фізіологічного та поведінкового стану бджіл, контролю продуктивності, аналізу умов розвитку розплоду та оцінки ефективності медозбору.У роботі розкрито методику інтеграції контрольного вулика у виробничий цикл пасік різного типу. Зокрема, для медових пасік визначено алгоритм використання вулика для фіксації динаміки медозбору, для матковивідних — контроль температури й вологості під час вирощування маток, для пакетних — спостереження за розвитком сімей перед формуванням бджолопакетів. На промислових пасіках застосування контрольного вулика дозволяє здійснювати дистанційний моніторинг великої кількості сімей за допомогою автоматизованих систем збору даних, а на любительських — сприяє підвищенню рівня обліку та культури утримання бджіл.Особливу увагу приділено цифровим аспектам технології: використанню сенсорних модулів, вагових платформ, термодатчиків, бездротових систем передачі даних та програмного забезпечення для збереження і аналізу інформації. Така інтеграція сприяє формуванню єдиної бази моніторингових показників, що можуть бути використані у селекційній роботі, прогнозуванні продуктивності, оцінці якості меду та контролі стану матки.Окремо підкреслено значення контрольного вулика як навчально-наукового інструмента, що використовується у процесі професійної підготовки студентів аграрних спеціальностей. Завдяки цьому формується компетентність майбутніх фахівців у сфері цифрового моніторингу, аналітичного мислення та екологічного управління у бджільництві.Результати експлуатації контрольного вулика свідчать про підвищення точності оцінки стану бджолиних сімей на 20–25 %, зменшення втрат продуктивності під час оглядів на 10–15 %, а також покращення стабільності мікроклімату у гнізді. Отримані результати підтверджують перспективність широкого впровадження контрольних вуликів у практику сучасного бджільництва як елемента технологічного моніторингу, освітнього процесу та наукових досліджень.