ПЕРСПЕКТИВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ КОНСТРУКЦІЇ КЛАСИЧНИХ ТРАКТОРІВ ШЛЯХОМ ІНТЕГРАЦІЇ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ РУХОМ - ЛИПНИЦЬКИЙ, РОМАН; ЧМИХ, КАТЕРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядається модернізація сільськогосподарської техніки шляхом інтеграції автоматизованих систем керування, підкреслюючи, що цей підхід є одним із найефективніших засобів підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. У ній представлено комплексний огляд сучасних рішень в галузі автоматичного керування, окреслено їхні специфічні характеристики та потенційні напрямки подальшого розвитку. Особлива увага приділяється їхньому внеску в покращення продуктивності тракторів, зниження експлуатаційних витрат та створення безпечніших і комфортніших умов праці для операторів.Огляд наукової літератури висвітлює основні переваги впровадження автоматизованих систем, включаючи вищу точність технологічних процесів, зменшення витрат палива та мастил, більш раціональне управління ресурсами та зменшення залежності від людського фактору. У дослідженні також розглядається економічний аспект впровадження, зосереджуючись на термінах окупності, можливостях модернізації існуючої техніки та адаптивності цих технологій до умов різних сільськогосподарських підприємств.Проаналізовано вплив вібрацій, викликаних обладнанням, на стабільність коригувальних сигналів RTK, і результати показують, що такі вібрації можуть спричиняти короткочасні перебої в прийомі супутників та знижувати точність позиціонування. Для пом'якшення цих проблем у статті пропонуються такі рішення, як платформи для гасіння вібрацій, цифрова фільтрація сигналів та передові методи корекції на основі програмного забезпечення.Крім того, у статті розглядаються технічні, фінансові та організаційні проблеми, що виникають під час модернізації тракторів автоматизованими системами керування. Надається порівняльна оцінка різних типів систем та їхньої сумісності з існуючою технікою, з чітким визначенням ключових критеріїв вибору для оптимальних стратегій модернізації.Нарешті, пропонуються практичні рекомендації щодо планування та виконання модернізації тракторного парку з особливим акцентом на економічну доцільність, технічну інтеграцію та майбутні перспективи ширшої автоматизації. Результати дослідження можуть слугувати основою для впровадження інновацій у сільськогосподарське виробництво, спрямованих на підвищення продуктивності та конкурентоспроможності.